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  1. 070 農学部, 大学院農学研究科
  2. 0702 紀要 ・刊行物
  3. 07021 信州大学農学部紀要
  4. Vol. 05

Studies on the Protein Patterns and Free Amino Acids in the Serum of Laying Hen

http://hdl.handle.net/10091/2246
http://hdl.handle.net/10091/2246
a13b2a87-8d52-414b-b1dd-df622b571293
名前 / ファイル ライセンス アクション
Agriculture05-EX-03.pdf Agriculture05-EX-03.pdf (410.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2009-03-03
タイトル
言語 en
タイトル Studies on the Protein Patterns and Free Amino Acids in the Serum of Laying Hen
言語
言語 eng
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ departmental bulletin paper
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル 産卵鶏における血清蛋白質ならびに遊離アミノ酸含量の変動について
言語 ja
著者 KIBE, Kyuei

× KIBE, Kyuei

WEKO 34141

KIBE, Kyuei

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出版者
出版者 信州大学農学部
引用
内容記述タイプ Other
内容記述 信州大学農学部紀要 5(EX): 145-154(1968)
書誌情報 信州大学農学部紀要

巻 5, 号 EX, p. 145-154, 発行日 1968-12-25
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 1. Using liquid chromatography with CMC and paper electrophoresis the variances of the laying hen's serum protein patterns influenced by feeding condi-tions; fasting, formula ration and semi-purified diets (10 % and 20 % protein levels) feeding were investigated and discussed. 2. Thirteen fractions were demonstrated by means of liquid chromatography. Fraction A, which seemed to involve mucoprotein, strikingly reduced through fasting. Fraction D seemed to be lipoprotein, and showed characteristic variances on laying. Fraction F seemed to involve the characteristic protein for egg production. Other fractions fairly changed through feeding conditions and egg-laying. 3. According to the electrophoretic analysis, fasting brought about a considerable increase of the A/G ratio as the result of a progressive decrease in the gamma globulin fraction. Moreover, when hens were fed with the 20 yo protein level semi-purified diet, reduction of albumin, in the both analyses, electrophoresis and liquid chromatography, was observed. 4. Free amino acid analysis of serum by paper chromatography showed some increase of leucine (isoleucine), cystine, serine and histidine on fasting for 48 hours, but glutamic acid and glycine showed a tendency to decrease slightly.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 種々の飼料条件が産卵鶏の血清蛋白質のパターンならびに遊離アミノ酸含量におよぼす影響を調査する目的で本実験を行なった。供試鶏としては白レグ産卵鶏を用い,これの絶食時ならびに慣用配合飼料,半精製飼料(蛋白質源として卵白粉を用い蛋白質含量を10%および20%の2種類に調整した)給与時における血清蛋白質パターンを濃度勾配法による液体クロマトグラフィーおよび電気泳動法により,また遊離アミノ酸は二次元ペーパークロマトグラフィーによりそれぞれ調査した。その結果は以下のごとくである。1.血清蛋白質は液体クロマトグラフィーにより13のフラクション(AからNまで)に分割され,そのパターンは飼料条件や産卵状況によりかなり異なった。すなわち絶食により,フラクションAが著しく減少したが,産卵中にも同様な傾向が伺われた。フラクションCは血清アルブミンが主体と考えられるが,条件による変動は少なかった。フラクションDは産卵中の血清において多くみられることから産卵に関係する蛋白質と考えられた。フラクションFは逆に産卵中において多く消失した。2.絶食によりA/G比(アルブミンとグロブリンの比率)はかなり増加した。これはγグロブリンの滅少によるものと考えられる。なお半精製飼料(20%蛋白質レベル)給与時においてはアルブミンの減少がみられた。3.48時間の絶食によりロイシン(イソロイシン),シスチン,セリン,およびヒスチヂンがやや増加したが,グルタミン酸とグリシンは逆に幾分減少した。
資源タイプ(コンテンツの種類)
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0583-0621
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00121352
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2021-03-01 12:01:56.724042
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