WEKO3
アイテム
15-5-13 :天然高分子素材の高性能化・高機能化を目指した構造解析
http://hdl.handle.net/10091/13642
http://hdl.handle.net/10091/13642e9c88dd4-af65-4508-b0d3-1ce13808a0df
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AFSTT10-513.pdf (530.4 kB)
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Item type | 研究報告書 / Research Paper(1) | |||||||
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公開日 | 2012-02-23 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 15-5-13 :天然高分子素材の高性能化・高機能化を目指した構造解析 | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||||
タイプ | research report | |||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||
その他のタイトル | ハイパフォーマンス/ハイブリッド繊維材料の解析 | |||||||
著者 |
浦川, 宏
× 浦川, 宏
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出版者 | ||||||||
出版者 | 信州大学繊維学部 | |||||||
引用 | ||||||||
内容記述 | 先進ファイバー工学研究教育拠点研究成果報告書 10: 120-120(2004) | |||||||
書誌情報 |
先進ファイバー工学研究教育拠点研究成果報告書 巻 10, p. 120-120, 発行日 2004-03-31 |
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抄録 | ||||||||
内容記述 | k-carrageenan is a sulfate polysaccharides extracted from red seaweed. The aqueous solutions of k-carrageenans show thermoreversible sol-gel transition in appropriate conditions. Lowering temperature and added salts are main factors contributing to the gelation. In this work the role of cations in the gelation has been investigated utilizing the large difference of gelation ability between K+ and Na+. The sol-gel transition temperatures of k-carrageenan aqueous solutions were observed by using the mixture of NaCl and KCl as added salts. The results were successfully summarized into the phase diagram of the gelation temperatures on total salt concentration and the composition. It became clearer from the phase diagram that K+ is essential for the gelation, which seems to play a role of cross-linker among the double helices of k-carrageenan. The existence of the aggregates in gel was confirmed by means of small angle X-ray scattering. | |||||||
資源タイプ(コンテンツの種類) | ||||||||
内容記述 | Article | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AA1200368X | |||||||
出版タイプ | ||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |