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アイテム
クコ果実の形態の系統間および年次間差異
http://hdl.handle.net/10091/0002002778
http://hdl.handle.net/10091/00020027781bcc005e-5c1c-4907-a2cf-b3f4b6fed085
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 共通アイテムタイプ(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2025-04-18 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | クコ果実の形態の系統間および年次間差異 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Differences in the Fruit Morphology of Goji Berry (Lycium chinense Mill.) among Local Strains and Harvesting Years | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||
作成者 |
荒瀬, 輝夫
× 荒瀬, 輝夫
× 吉澤, 優理
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信州大学研究者総覧へのリンク | ||||||||||||||
表示名 | 荒瀬, 輝夫; ARASE, Teruo | |||||||||||||
URL | https://soar-rd.shinshu-u.ac.jp/search/detail.html?systemId=uNyhPUkh | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 信州大学農学部附属アルプス圏フィールド科学教育研究センター | |||||||||||||
引用 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | 信州大学農学部AFC報告 23 : 1-9, (2025) | |||||||||||||
書誌情報 |
ja : 信州大学農学部AFC報告 巻 23, p. 1-9, 発行日 2025-03-31 |
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収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | EISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 2433-8877 | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AA1291835X | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | クコ | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 果実 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 形態 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 系統間差 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 年次間差 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | Lycium chinense Mill. | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | fruit | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | morphology | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | differences among strains | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | differences among years | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | 日本に分布するナス科クコ(Lycium chinense Mill.)の果実の利用に向けて,系統収集を試み,果実の形態の系統間差および年次間差を検討した。系統収集の結果,4つの地域(三重県鈴鹿市,長野県伊那市,群馬県太田市,千葉県酒々井町)から地域系統が得られた。それぞれの自生地において2019年から2024年の6年間にわたり果実を採集し,果実の生重,果実長,果実幅,種子数を計測した。生重は他の形質と強い相関関係にあったことから,果実サイズを代表する形質と見なした。また,果実の形状として縦横比(果実幅/果実長)を算出した。環境要因として,自生地付近の気象データをもとに,果実のデータ(生重と縦横比)と同一年の月平均気温および月降水量との相関を分析した。その結果,生重では年次間差が大きく,系統平均(0.21~0.55 g)間の差が有意ではなかった。一方,縦横比は,年次間差は見られるものの系統間差が最も顕著で,果実の細長いS 型(縦横比0.57~0.58,伊那系統と太田系統)と丸いR 型(縦横比0.77,鈴鹿系統と酒々井系統)とに2 極化していた。月平均気温は,すべての月で果実の生重と負の相関関係にあり,7月と9月に有意(それぞれr=-0.570,-0.590)であった。逆に,月平均気温はすべての月で縦横比と正の相関関係にあり,1~2月,5~6月,11~12月に有意(r=0.523~0.66 5)となった。一方,月降水量については,縦横比との間のみ,6月に負の,9月に正の有意な相関(それぞれr=-0.576,0.601)が認められた。これらのことから,高温は果実の果実サイズの抑制と縦横比の増大(R 型化)につながり,降水量は果実の縦横比に対して時期によって異なる影響をもつことが判明した。 | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | To promote the use of the fruit of wild goji berry (Lycium chinense Mill.) in Japan, we examined differences in the fruit morphology among local strains and harvesting years. We obtained four strains from four different areas: Suzuka (Mie Prefecture), Ina (Nagano Prefecture), Ota (Gunma Prefecture), and Shisui (Chiba Prefecture). The fruit was harvested in each strain’s habitat for 6 years (2019-2024), and then the raw fruit weight, length, width (transverse diameter), and number of seeds were measured. Among these indices, the raw fruit weight was considered to represent the fruit size because it was strongly correlated with the other measurements. As for the fruit shape, the ratio of the fruit width to length was calculated. In addition, meteorological data near the habitats were downloaded as an environmental factor, and then the correlations between the fruit data and the same year’s monthly meteorological data (average temperature and precipitation) were analyzed. The raw fruit weight showed a large difference among years, and the difference was not significant among the strain averages (0.21-0.55 g). By contrast, the ratio of the fruit width to length showed some differences among years, but these differences were most obvious among the strain averages when the ratio was divided into smaller values (i.e., slender shape; 0.57 in both the Ina and Ota strains) and larger values (i.e., round shape; 0.77 in both the Suzuka and Shisui strains). The average temperature in every month had a negative correlation with the raw fruit weight, and the correlation coefficient became significant in both July and September (r=-0.570 and -0.590, respectively). Conversely, the average temperature in every month had a positive correlation with the ratio of the fruit width to length, and the correlation coefficient became significant in January, February, May, June, November, and December (r=0.523-0.665). By contrast, monthly precipitation had a significant correlation only with the ratio of the fruit width to length in June (r=-0.576) and September (r=0.601). These results suggest that high temperatures reduce the size of the fruit and make it round, and that the influence of precipitation on the shape of the fruit differs by season. | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
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Cite as
荒瀬, 輝夫, 吉澤, 優理, 2025, クコ果実の形態の系統間および年次間差異: 信州大学農学部附属アルプス圏フィールド科学教育研究センター, 1–9 p.
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